Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

O αναρχικος Mr David Lynch


Αλλοι τον χαρακτηριζουν "επαναστατικο και εμμονικο" αλλοι "σεξιστη" αλλοι "παρανοικο και παραξενο" αλλοι "σουρεαλιστη" και οι περισσοτεροι "αναρχικο"!!
Ισως γιατι ειναι ο μονος σκηνοθετης που κατα καποιο τροπο καταρριπτει τους κλασσικους κανονες του χολυγουντ και το κατεστημενο πολλων χρονων που θελει το διαχωρισμο σε "καλους" και "κακους" σε καθε ταινια. Ο λογος φυσικα για τον David Lynch!!Γεννηθηκε στην Αμερικη το 1946 και σημερα θεωρειται ενας απο τους καλυτερους σκηνοθετες του συχρονου κινηματογραφου!Εχει τη δυνατοτητα στις ταινιες του να μπερδευει τα ονειρα και τους εφιαλτες με τη πραγματικοτητα δεν δινει ποτε ενα ξεκαθαρο τελος αλλα ουτε λογικη εξηγηση...γιατι θελει ο καθε θεατης να βαζει τη δικια του και να εχει ενεργο ρολο στην καθε ιστορια του!!Οι περισσοτερες ταινιες του εχουν το στοιχειο του σουρρεαλισμου σε μεγαλο βαθμο κι αυτο τον εχει κανει να ξεχωρισει.Επισης παντα υπαρχει το sex και η βια κατι που εχει διχασει αρκετους κριτικους κινηματογραφου.Παρολα αυτα εχει κερδισει 38 βραβεια κινηματογραφου κι εχει ακομα πολλα να δωσει με την ανατρετικη και μοναδικη σκηνοθεσια του!!! Ομως ο David Lynch δεν ειναι μονο σκηνοθετης, κατα καιρους φωτογραφιζει και εχει συμμετασχει σε πανω απο 40 εκθεσεις φωτογραφιας, γραφει μουσικη, εχει παιξει μικρους ρολους σαν ηθοποιος, ζωγραφιζει και γραφει σεναρια. Εχω δει αρκετες απο τις ταινιες του και η αναζητηση στην οποια με εχει βαλει με ιντριγκαρει πολυ...ισως γιατι προσφατες ερευνες εδειξαν οτι ο σουρεαλισμος σε βιβλια και ταινιες μας "ακονιζει" το μυαλο!!Κατα τη γνωμη μου ειναι  ο μεγαλυτερος "οραματιστης" σκηνοθετης του Χολυγουντ.
Παμε να δουμε μερικες απο τις κορυφαιες ταινιες του αλλα και συλλογη φωτογραφιων.

 "Erasehead" (1977) Η δηλωση του για αυτη την ταινια ηταν: Γεια σας ειμαι ο David Lynch και ειμαι ψυχικα διαταραγμενος.

"The Elephant Man" (1980) : Απο τις καλυτερες ταινιες του και με τεραστια επιτυχια γεματη με αντιρατσιστικα μηνυματα.

 "Blue Velvet"(1986) : Προσωπικα η αγαπημενη μου ολων!!Η πρωταγωνιστρια να ειναι η ηδονη προσωποποιημενη μας βαζει σε ενα βιαιο και παραξενο ταξιδι!!Ενω το soundtrack ειναι απο τα καλυτερα που εχω ακουσει αποτε!!!Σε επανεκτελεση το ακουσαμε ξανα απο τη Lana del Ray με τον ομωνυμο τιτλο.


Lost Highway(1997) : Η ταινια που ενωνει την πραγματικοτητα με τον εφιαλτη και τα ονειρα με τον καλυτερο τροπο! Δεν θα σας πω ψεμματα μεχρι το τελος δεν ηξερα ποια απο τα στοιχεια της ταινιας ηταν πραγματικα και ποια οχι.


The straight story(1999): Η πιο συγκινητικη ταινια του Lynch! Ξεφευγει αοτι το σκοτεινο κοσμο του και φταιχνει κατι πραγματικα αριστουργηματικο.


Δεν ειναι ομως μονο αυτες οι ταινιες του , εγω απλα σας διαλεξα τις αγαπημενες μου, οι υπολοιπες ειναι εξισου καλες αλλα πιο σκοτεινες παραξενες και δυσκολες για τον θεατη που θα τις παρακολουθησει.Εαν εχετε δει αυτες μπορειτε να πατε και στις επομενες οπως το "Inland Empire" το "mulholand drive" αλλα και τη σειρα που δημιουργησε "twin peaks".

Οπως καθε σκηνοθετης ομως εχει κια αυτος τις μουσες του. Παμε να τις δουμε!

Isabella Rossellini

Naomi Watts

Sherylin Fenn

Αξιζει τελος να δουμε μερικες απο τις "σεξιστικες" για καποιους φωτογραφιες του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.